Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

10 θρυλικά πλάσματα της Κέλτικης Μυθολογίας




Η Κέλτικη Μυθολογία έχει αποτελέσει ορόσημο και πηγή έμπνευσης για πολλά αριστουργήματα επικής φαντασίας, λόγω της ποικιλίας και της πολυμορφίας των μυθικών πλασμάτων της. Όλοι γνωρίζουν το θρύλο της Νέσι, του τέρατος που κατοικεί στη λίμνη Λοχ Νες (Loch Ness) της Σκωτίας, ή τα αιωνόβια παραμύθια για δράκους, ξωτικά και νεράιδες. Είναι πολύ δύσκολο τη σημερινή εποχή να πιστέψει κανείς στην ύπαρξη αυτών των πλασμάτων, όμως η ανάγκη των ανθρώπων να μεγιστοποιούν ή να διαστρεβλώνουν καταστάσεις για να κατευνάσουν το φόβο τους ή να τρομάξουν τα μικρά παιδιά έχει καταφέρει να διατηρήσει εις το διηνεκές πολλούς αστικούς μύθους γεμάτους με τέτοια τρομερά ή καλοσυνάτα πλάσματα. Τα παρακάτω πλάσματα προέρχονται από την κέλτικη μυθολογία και συγκεκριμένα από τις περιοχές της Βρετανίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Ιρλανδίας. Είναι βέβαιο όμως ότι διαθέτουν πολλά κοινά με θρυλικά πλάσματα άλλων λαών και μυθολογιών.

1. Kelpie (Κέλπι)

Το Kelpie, προέρχεται απ’την Σκωτσέζικη μυθολογία και θεωρείται ότι είχε τη μορφή ενός θαλάσσιου αλόγου, το οποίο στοίχειωνε τις λίμνες της Σκωτίας. Υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις στο μύθο, άλλοτε έπαιρνε μορφή όμορφης γυναίκας και παρέσυρε τους άντρες, πνίγοντας τους, ενώ άλλοτε παρέσυρε μικρά παιδιά στο πάτο της λίμνης καταβροχθίζοντας τα ολόκληρα, εκτός απ’το συκώτι και την καρδιά τους. Τις περισσότερες φορές τα Kelpies δημιουργούσαν ψευδαισθήσεις για να καταφέρουν να παραμείνουν κρυμμένα, αφήνοντας μόνο τα μάτια τους πάνω από την επιφάνεια του νερού για να κατασκοπεύουν τα θηράματα τους.
Bonus info: Στο βιβλίο “Φανταστικά ζώα και που βρίσκονται” της J.K. Rowling, τα Kelpies παρουσιάζονται ως αλλόμορφοι που προτιμούν να μεταμορφώνονται σε άλογα, καθώς αναφέρεται και ότι η γνωστή Νέσι είναι ένα γιγάντιο Kelpie, το οποίο παίρνει συνήθως τη μορφή ενός θαλάσσιου ερπετού.




2. Bean Nighe (Μπιν Νάι)

Η Bean Nighe ή αλλιώς η Πλύστρα όπως συνηθίζουν να τη φωνάζουν, είναι ένα είδος νεράιδας και προέρχεται από τηΣκωτσέζικη μυθολογία. Θεωρείται οιωνός θανάτου αν κάποιος τη δει, γιατί η ίδια είναι επισκέπτης από τον Άλλο Κόσμο (τον κόσμο που ζουν τα ξωτικά, οι νεράιδες, τα πνεύματα κ.α.), και έχει την ικανότητα να προβλέψει το θάνατο των θνητών. Περιπλανιέται πάντα κοντά σε ερημικές πηγές και πλένει τα ρούχα αυτών που προορίζονται να πεθάνουν. Αν κάποιος τη συναντήσει μπορεί να τη ρωτήσει ευγενικά και να του απαντήσει 3 ερωτήσεις, με την προϋπόθεση όμως να απαντήσει και αυτός σε 3 ερωτήσεις της. Εξωτερικά κάποιοι λένε ότι μοιάζει με πανέμορφη γυναίκα, ενώ άλλοι την φαντάζονται ως κακάσχημη γριά με ένα δόντι, ένα ρουθούνι και κολλημένα μεμβρανώδη πόδια.












3. Dearg-Due (Ντιργκ-Ντου)
Οι βρικόλακες είναι ένα απ’τα πιο διαδεδομένα παγκοσμίως θρυλικά πλάσματα μέχρι και σήμερα. Κάθε χώρα διαθέτει δική της εκδοχή για τα αιμοδιψή αυτά πλάσματα και η Ιρλανδία είναι μία απ’αυτές. Σύμφωνα με το μύθο η Dearg-Due ήταν μία πολύ όμορφη κοπέλα, η οποία αυτοκτόνησε, ώστε να αποφύγει ένα συνοικέσιο-γάμο που της είχαν κανονίσει οι γονείς της, γιατί η ίδια ήταν ερωτευμένη με ένα χωρικό. Μετά την κηδεία της, ο θρύλος λέει ότι σηκώθηκε απ’τον τάφο και δολοφόνησε όλη την οικογένεια της για να πάρει εκδίκηση.



4. Puck (Πακ)

Ο Puck ή αλλιώς όπως συνηθίζουν να τον φωνάζουν, ο Ρόμπερτ Γκουντφέλλοου, είναι μία απ’τις πιο γνωστές φιγούρες στην προ-χριστιανική αγγλική μυθολογία. Θεωρείται ότι είναι ένα είδος νεράιδας-καλικάντζαρου με μυτερά αυτιά και το όνομα του στο μεσαίωνα σήμαινε διάβολος. Βέβαια μία άλλη εκδοχή του τον παρουσίαζε ως σπιτικό ξωτικό το οποίο το βράδυ έκανε τις δουλειές του σπιτιού σου με αντάλλαγμα μικρά δωράκια όπως ένα ποτήρι γάλα. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει το συγύρισμα ήταν αν του έδινες ένα κομμάτι ρούχου. Πέρα από την αναφορά του στο κλασικό έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ“Όνειρο Θερινής Νυκτός” ο Puck αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για την J.K. Rowling, καθώς ο Dobby έχει πάρα πολλά κοινά μαζί του.



5. Selkie (Σέλκι)

Οι Selkies λέγεται ότι ήταν αλλόμορφες γυναίκες, οι οποίες ζούσαν στη θάλασσα με τη μορφή φώκιας και όταν έβγαιναν στην ξηρά έβγαζαν το κουφάρι του ζώου και έμοιαζαν με ανθρώπινο ον. Αναφέρονται τόσο στην Σκωτσέζικη, την Ιρλανδική καθώς και την Ισλανδική μυθολογία, ενώ συχνά έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις τραγικές ρομαντικές θρυλικές ιστορίες των χωρών αυτών. Οι Selkies μπορούσαν να συναντήσουν μόνο έναν άνθρωπο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και έπειτα να επιστρέψουν πίσω στη θάλασσα. Τις περισσότερες φορές ο σύντροφος τους μάθαινε ότι ήταν Selkies αφού αυτές είχαν ήδη φύγει, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις έπαιρναν το κουφάρι της φώκιας και το έκρυβαν έτσι ώστε να μην τις επιτρέψουν να γυρίσουν πίσω στη θάλασσα. Ο μόνος τρόπος για να τις κρατήσουν δίπλα τους ήταν να κλέψουν το κουφάρι τους και να το κάψουν.



6. Gancanagh (Γκαν-καν-να)

Ο Gancanagh ήταν ένα είδος αρσενικού νεραϊδοξωτικού στην Ιρλανδική μυθολογία, το οποίο αποπλανούσε γυναίκες. Είναι επίσης γνωστό, ότι είναι ο τελευταίος του είδους του και ότι στο σώμα του υπήρχε μία τοξίνη με την οποία υπνώτιζε τις γυναίκες κάνοντας τες να μοιάζουν σχεδόν εθισμένες σ’αυτόν. Τις περισσότερες φορές τα θύματα του πέθαιναν από τη στέρηση ή απ’τον αγώνα έως θανάτου που έδιναν για να κερδίσουν την αγάπη του. Συνήθιζε να περιφέρεται με μία πήλινη πίπα παρόλο που οι νεράιδες και τα ξωτικά απεχθάνονται τον καπνό.



7. Faerie Dogs

Τα συγκεκριμένα σκυλιά δεν είναι όπως τα γλυκά κουτάβια που όλοι γνωρίζουμε. Προέρχονται από την Αγγλική μυθολογία και θεωρούνται ότι είναι οι φύλακες του Άλλου Κόσμου, αυτού που κατοικούν οι νεράιδες, τα ξωτικά και τα πνεύματα. Μποροεί κανείς να τα συναντήσει σε ένα συγκεκριμένο σταυροδρόμι το όποιο είναι η ίδια η πύλη για τον Άλλο Κόσμο. Τα τρομερά αυτά σκυλιά έχουν χρώμα πράσινο και θα γαβγίσουν μία ή δύο φορές ως προειδοποίηση αν σε συναντήσουν. Αν γαβγίσουν τρίτηφορά πρέπει να ξέρεις ότι είσαι καταδικασμένος να πεθάνεις.



8. Gwyllgi (Γκουάιλ-γκάι)

Τα Gwyllgi προέρχονται από την Ουαλική μυθολογία, και θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι η πιο σκοτεινή, σατανική μορφή των Faerie Dogs. Γενικότερα στη Βρετανία τα μαύρα σκυλιά αντιπροσωπεύουν κάτι σατανικό, αλλά στην Ουαλία έχουν δώσει ανώτερο τίτλο στο Gwyllgi, και αυτός είναι Το Σκυλί του Σκότους. Τα συγκεκριμένα κυνηγόσκυλα είχαν μαύρο τρίχωμα και σύχναζαν σε μοναχικούς υπαίθριους δρόμους, τρομάζοντας τους περαστικούς. Είναι γνωστό, επίσης ότι τέτοιου είδους πλάσματα θεωρούνταν οιωνοί θανάτου.



9. Nuckelavee (Νακελ-έιβι)

Θεωρείται από πολλούς ένα απ’τα πιο τρομακτικά τέρατα της Σκωτσέζικης μυθολογίας. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια πιο διεστραμμένη μορφή του Κένταυρου. Με κάποιο τρόπο εξωτερικά, ήταν μισός άνθρωπος ραμμένος πάνω σε ένα σάπιο κουφάρι αλόγου. Μοναδικός σκοπός του Nuckelavee ήταν να σκοτώσει όλους τους κατοίκους του συμπλέγματος νησιώνOrkney (Ορκάδες). Επίσης, θεωρείται ότι ήταν υπαίτιος για ότι καταστροφή, πλημμύρα, αρρώστια και παρακμή συνέβαινε, εξαιτίας της σατανικής του φύσης.



10. Leprechauns (Λέπρεκον)
Τα Λέπρεκον είναι μικροκαμωμένα ξωτικά που ζουν στο δάσος και προέρχονται απ’την Ιρλανδική μυθολογία. Φοράνε πάντα πράσινα ρούχα, καπέλο, παπούτσια φτιαγμένα από τα ίδια, και συνήθως έχουν πορτοκαλί γενειάδα. Θεωρείται ότι είναι φύλακες ενός δοχείου με χρυσό που βρίσκεται στο τέλος του ουράνιου τόξου. Αν αιχμαλωτιστούν ποτέ από άνθρωπο, έχουν τη μαγική ικανότητα να του πραγματοποιήσουν τρεις ευχές, με αντάλλαγμα την ελευθερία τους.



ΠΗΓΕΣ
http://imgur.com/gallery/iIzFC , http://listverse.com/2013/07/05/10-fascinating-creatures-from-british-isles-mythology/
Featured image by John Howe http://www.dana-mad.ru/gal/display.php?img=5171 / edited by V.K.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου