Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Το μεγάλο φιάσκο της MI5




Ολοκληρώνεται σιγά-σιγά το προφίλ του Σαλμάν Αμπέντι, του 22χρονου που αιματοκύλισε το βράδυ της Δευτέρας το Μάντσεστερ πυροδοτώντας εκρηκτικό μηχανισμό στο τέλος της συναυλίας της Αριάνα Γκράντε.

Όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ, ο 22χρονος ήταν οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κάπνιζε κάνναβη και είχε ριζοσπαστικοποιηθεί πρόσφατα.


Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, οι Αρχές είχαν ενημερωθεί για τον κίνδυνο που αποτελούσε ο Αμπέντι, καθώς φέρεται να έλεγε σε φίλους του ότι «το να είναι κάποιος βομβιστής αυτοκτονίας είναι ok».

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι Αρχές δεν ενημερώθηκαν ούτε μία, ούτε δύο, αλλά πέντε φορές για την αλλαγή στάσης του 22χρονου βομβιστή, ενώ φέρεται να ήταν εν γνώσει τους ότι ο πατέρας του είχε σχέσεις με ισλαμιστική ομάδα στη Λιβύη που ήταν απαγορευμένη στη Βρετανία.

Όπως μετέδωσε το BBC, δύο φίλοι του ήταν αυτοί που - ξεχωριστά ο καθένας - κάλεσαν την ειδική «κόκκινη γραμμή» της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας για να εκφράσουν την ανησυχία τους ότι στήριζε την τρομοκρατία.

Τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των χαμένων ευκαιριών των βρετανικών Αρχών ένας Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ενημέρωσε πως ακόμα και μέλη της οικογένειας του Αμπέντι είχαν επικοινωνήσει με τη βρετανική αστυνομία και είχαν πει ότι ήταν «επικίνδυνος».

Μεταφέροντας τη βόμβα στο σακίδιο πλάτης, ο Σαλμάν Αμπέντι πήρε το μετρό το βράδυ της Δευτέρας στη στάση «Βικτόρια», περιμένοντας να βγουν τα νέα παιδιά από την αίθουσα συναυλιών του Μάντσεστερ Αρένα. Προκάλεσε την έκρηξη πάνω του και παρέσυρε μαζί του στον θάνατο 22 άτομα, τραυματίζοντας δεκάδες άλλα.

Ο καμικάζι, παρότι το Ισλαμικό Κράτος δεν χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο στην ανακοίνωσή του, είχε γεννηθεί το 1994 στο Μάντσεστερ από γονείς Λίβυους, οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ξεφύγουν από το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι. Οι γονείς του επέστρεψαν στη Λιβύη όταν κατέρρευσε το καθεστώς Καντάφι, το 2011.

Ο πατέρας του, μέλος της αλ Κάιντα:



Η μητέρα του Samia Tabbal και ο πατέρας του Ramadan Abedi, φύλακας ασφαλείας, έζησαν αρχικά στο Λονδίνο και στη συνέχεια μετακόμισαν στο Μάντσεστερ, στο εύπορο προάστιο Fallowfield, νότια της πόλης. Στη γειτονιά του ελάχιστοι ήταν αυτοί που γνώριζαν τον νεαρό καμικάζι. Οι γείτονες θυμούνται αχνά έναν ψηλό, αδύνατο νεαρό, ο οποίος ήταν ελάχιστα γνωστός και τον είχαν δει να φοράει συχνά ισλαμικά ρούχα.



«Ήταν ένας πολύ διακριτικός νεαρός, πάντα με σεβασμό απέναντί μου. Ο αδελφός του Ισμαέλ ήταν πολύ κοινωνικός, αλλά ο Σαλμάν ήταν πολύ πιο ήσυχος» δήλωσε στον «Guardian» ένας Λίβυος του Μάντσεστερ.



Η «Daily Telegraph» αναφέρει ότι ο Σαλμάν Αμπέντι ήταν το τρίτο παιδί μιας οικογένειας τεσσάρων παιδιών. Ο νεαρός πήγε στο σχολείο Burnage Academy for Boys και στη συνέχεια ξεκίνησε σπουδές εμπορίου και μάνατζμεντ στο Πανεπιστήμιο του Salford, κοντά στο Μάντσεστερ.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου