Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Τέχνη και Πνευματικότητα σε Δύση και Ανατολή στο Μουσείο Ηρακλειδών




Τεχνη και Πνευματικότητα σε Δυση και Ανατολη: 31 Μαρτιου- 5 Μαϊου 2017– Σειρά ομιλιών με εικαστικό εργαστήριο

Μέσα από 4 δίωρες συναντήσεις, που συμπεριλαμβάνουν σειρά ομιλιών και εργαστήριο ζωγραφικής, η εικαστικός Ρωξάνη Γιάννου μας οδηγεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι αναζήτησης της Τέχνης και της Πνευματικότητας σε Δύση και Ανατολή: Από την Αλχημεία στην Αίγυπτο, το Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, μέχρι την κινεζική μαντική τέχνη του I Ching, τον Ταοϊσμό στη ζωγραφική τέχνη και την ανάλαφρη αίσθηση των Κινεζικών παραδοσιακών τοπίων και διακοσμητικών μοτίβων.

31 Μαρτίου: Αλχημεία
Η ιερή χρυσοποιητική τέχνη και η σημασία της για τον Άνθρωπο στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον. Διάσημοι αλχημιστές, μέθοδοι μετατροπής «χαμηλών μετάλλων» σε υψηλά, μυστικά ονόματα και σύμβολα χημικών στοιχείων και ενώσεων, τα στάδια της αλχημείας μέχρι τη θεϊκή δημιουργία του χρυσού. Μαθαίνουμε για την «πνευματική αλχημεία» -το εσωτερικό ταξίδι του αλχημιστή, ώστε ο προσωπικός του εξαγνισμός να πραγματοποιηθεί παράλληλα με το ταξίδι των μετάλλων- και μελετάμε την αλχημεία στην Αίγυπτο, το Μεσαίωνα και την Αναγέννηση μέσα από έργα ζωγραφικής, χαρακτικά, ξυλογραφίες, μυστικιστικά κείμενα και συμβολικές εικόνες.

7 Απριλίου: I Ching
H αρχαία κινεζική τέχνη για το Τυχαίο, μέσα από σύμβολα και δημιουργική φαντασία. Το «τυχαίο», οι συμπτώσεις, η μοίρα και η πρόβλεψη του μέλλοντος, όπως γίνεται αντιληπτή στην Ανατολή του υπερβατισμού σε αντίθεση με τη Δύση του ορθολογισμού. Μέσα από εικόνες, σοφές αρχαίες κινέζικες ιστορίες, γνωμικά αλλά και πειράματα ερχόμαστε σε επαφή με την κινέζικη αριθμολογία των τυχερών συγκυριών. Με οδηγό το διάσημο βιβλίο του Βίλχελμ Ρίχαρντ που αναλύει διεξοδικά την κινεζική μαντική τέχνη του I Ching αλλά και για την άποψη του Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ που έγραψε τον πρόλογο, εξερευνούμε σε τι χρησιμεύουν τα μυστηριώδη γραμμικά στοιχεία του I Ching στον σύγχρονο άνθρωπο.

21 Απριλίου: Ταοϊσμός και Ζωγραφική-Θεωρητικό μέρος
Η θεία ένωση με το φυσικό τοπίο μέσα από τη ροή του πινέλου. Η γοητεία της Ανατολής μέσα από ποικίλα έργα ζωγραφικής, τα οποία ενώ φαίνονται ως ρεαλιστικά και μονοδιάστατα, κρύβουν μέσα τους ένα μεγάλο πλούτο από φιλοσοφικά νοήματα και έννοιες που συνοψίζουν τις βασικές αξίες του Ταοϊσμού και του Ανατολικού τρόπου αντίληψης του κόσμου.

Συνδυάζουμε την παραδοσιακή αναγεννησιακή ορθολογική σκέψη και απεικόνιση του φυσικού κόσμου, μέσα από επιμελή προσχέδια και μελέτες της Δύσης, με τον Ανατολίτικο δρόμο της εσωτερικής εμπειρίας και της θείας ένωσης με τη Φύση, όπου όλα έχουν μια αέρινη ρευστότητα, αλλά και μια αέναη ισορροπία, την οποία πλέον επιβεβαιώνει και η μοντέρνα αντίληψη του φυσικού κόσμου με τη βοήθεια της κβαντικής φυσικής και της θεωρίας της σχετικότητας. Καθώς ο Ταοϊσμός ασπάζεται το γαλήνιο και βαθιά ενστικτώδες στοιχείο της φύσης, ενώ ταυτόχρονα αγκαλιάζει την έννοια της αλλαγής ως κάτι φυσικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξης, η Δύση μετρά το συναίσθημα, τον κόσμο, τον χώρο και τον χρόνο με ακρίβεια ποσοτική και ποιοτική.

5 Μαΐου: Ταοϊσμός και Ζωγραφική-Πρακτικό μέρος
Δημιουργούμε έργα με την ανάλαφρη αίσθηση των Κινεζικών παραδοσιακών τοπίων και διακοσμητικών μοτίβων, προσέχοντας ιδιαιτέρως τη μυστική γλώσσα, τη φυσική ροή και την ισορροπία των θεμάτων μας.

Σχεδιασμός & Επιστημονική Επιμέλεια
Ρωξάνη Γιάννου, Εικαστικός και Ιστορικός Δυτικού Εσωτερισμού

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝΗρακλειδών 16, Θησείο

Ημερομηνίες
Παρασκευή
31 Μαρτίου, 7 & 21 Απριλίου
και 5 Μαΐου 2017, Ώρα: 18.00-20.00

Κόστος: 10 €*/συνάντηση
Ειδική τιμή: 8 €/συνάντηση
(για φοιτητές, κατόχους κάρτας ανεργίας και άτομα άνω των 65 χρόνων, με επίδειξη ταυτότητας)

* Επιβεβαίωση κράτησης θέσης γίνεται με την καταβολή του συνολικού ποσού μετρητοίς στο μουσείο ή μέσω τραπεζικής κατάθεσης στο λογαριασμό:
Alpha Bank ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ
IBAN: GR43 0140 1070 1070 0232 0003 550
και αποστολή του αντιγράφου συναλλαγής στο edu@herakleidon-art.gr.
Απαιτείται το ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντος στην «Αιτιολογία κατάθεσης».




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου