Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

ΦΥΚΙΑ ΓΙΑ ΛΙΠΑΝΣΗ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ



Λίπανση και εμπλουτισμός του εδάφους με φύκια

Τα φύκια είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο για τον κηπουρό. Είναι εύκολο να μαζευτούν σε μεγάλες ποσότητες και εξ ίσου εύκολο να χρησιμοποιηθούν, καθώς δεν χρειάζονται πλύσιμο και κομποστοποίηση.
Μου συμβαίνει συχνά όταν μαζεύω φύκια, να με ρωτάνε τι έχω σκοπό να τα κάνω, ενώ είναι φανερό ότι μια ιδέα την έχουν, όμως είναι ένας τρόπος για να ανοίξει μια συζήτηση ανάμεσα σε δυο αγνώστους.
Η επόμενη ερώτηση είναι με ποιόν τρόπο τα πλένω. Έχω καταλάβει ότι στο πόδι δεν μπορείς να αμφισβητήσεις τις παγιωμένες αντιλήψεις των άλλων, οπότε πηγαίνω με τα νερά τους και τους ενθαρρύνω να τα χρησιμοποιούν, έστω και πλυμένα.
Η συγκέντρωσή τους είναι μια αγαπημένη πλέον συνήθεια για την οικογένεια μας. Πηγαίνουμε αργά το απόγευμα με τα παιδιά στην παραλία, για να μην ενοχλήσουμε και τα μαζεύουμε είτε μέσα από την θάλασσα, όπου δημιουργούν γραμμές λίγο πιο βαθιά από εκεί που σκάει το κύμα, είτε από την αμμουδιά. Τα δεύτερα μας είναι πιο βολικά, αφού και πιο εύκολα τα μαζεύουμε και δεν είναι υπερβολικά υγρά, όμως όσο πιο φρέσκα είναι, τόσο το καλύτερο.
Τα φύκια, δεν περιέχουν αλάτι σε ποσότητες που να προκαλεί βλάβη στο έδαφος, ενώ με το πλύσιμο χάνουν πολλά από τα πολύτιμα συστατικά τους. Επίσης, αποσυντίθενται γρήγορα, οπότε αν αφεθούν για μήνες στις βροχές, θα μας μείνει μικρό μέρος του υλικού και θα είναι χαμηλής αξίας. Αν επιμένετε να ανησυχείτε για το αλάτι, απλώστε τα και πλύνετε τα με το λάστιχο. Ένας άλλος τρόπος είναι το να τα περνάτε μέσα από έναν κουβά με νερό. Το αλάτι θα μείνει στο νερό. Είναι τόσο υδροδιαλυτό, που φεύγει πολύ εύκολα. Για να σιγουρευτείτε, δεν έχετε πάρα να τα δοκιμάσετε βάζοντάς τα στο στόμα σας.
Τα φύκια θα βοηθήσουν τον κήπο σας οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αλλά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα ως εδαφοκάλυψη τον ζεστό και ξηρό καιρό. Τα τοποθετούμε γύρω από τα φυτά μας, φροντίζοντας να μην ακουμπούν τους βλαστούς, επειδή περιέχουν υγρασία. Μετά από 3-4 μέρες, τοποθετούμε και άλλο στρώμα, αφού έχουν στεγνώσει τα πρώτα και έχουν συρρικνωθεί. Απλώστε τα πυκνά και ομοιόμορφα στα παρτέρια και καλύψτε οποιοδήποτε εκτεθειμένο έδαφος. Μπορεί να σας φανούν πολλά, αλλά σε λίγες μέρες θα διαπιστώσετε το αντίθετο. Ο σκοπός του επιστρώματος είναι να κρατήσει το χώμα του κήπου υγρό για περισσότερο χρόνο.

Απωθούν τα σαλιγκάρια και άλλα παράσιτα
Τα σαλιγκάρια απωθούνται από το ελάχιστο ποσοστό αλατιού που περιέχουν και επειδή όταν ξεραίνονται και σπάνε, γίνονται αιχμηρά.

Εμπλουτίζουν το έδαφος
Τα φύκια είναι λίπασμα πλούσιο σε ευεργετικά ιχνοστοιχεία και ορμόνες που διεγείρουν την ανάπτυξη των φυτών. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και επειδή έχουν ελάχιστη κυτταρίνη, διασπώνται εύκολα.

Βοηθούν το χώμα να χαλαρώσει
Το συμπιεσμένο χώμα μπορεί να βελτιωθεί πολύ με τα φύκια. Καθώς το υλικό ενσωματώνεται, ο αερισμός βελτιώνεται και το έδαφος γίνεται πιο χαλαρό και υγρό, ενώ είναι πολύ καλύτερα από τα άχυρα, επειδή τα φύκια δεν περιέχουν σπόρους ζιζανίων.



Τα φύκια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε τσάι και να ψεκάζετε τα φυτά σας για να δυναμώσουν και για να διώξετε τα επιβλαβή έντομα.
Για να κάνετε το τσάι, βάλτε μια μεγάλη χούφτα φύκια σε ένα κουβά με νερό (κατά προτίμηση βροχής) και αφήστε τα να μουλιάσουν από 3 εβδομάδες μέχρι έναν χρόνο, ενώ έχετε βάλει το καπάκι χαλαρά. Υπ όψιν ότι η μυρωδιά θα είναι άσχημη και έντονη.
Για να κάνετε ένα πιο ευεργετικό τσάι από φύκια δίχως μυρωδιές, θα χρειαστείτε μια κατασκευή που να οξυγονώνει το υγρό ή να αγοράσετε κάποιο μικροβιακό εμβόλιο που να παράγει μικροβιακή δραστηριότητα. Η κατασκευή και η μέθοδος, είναι η ίδια που ακολουθούμε για το τσάι κομπόστας που μπορείτε να δείτε στο σχετικό άρθρο. Ακολουθήστε τις οδηγίες και θα παράγετε εξαιρετικής ποιότητας υγρό λίπασμα από φύκια.
Αν το υγρό είναι πολύ σκούρο, αραιώστε το με νερό μέχρι να είναι χρωματισμένο σαν τσάι και στη συνέχεια ψεκάστε τα φυτά ή ριζοποτίστε. Αν το χρησιμοποιήσετε δίχως να το αραιώσετε, δεν θα προκαλέσει κάποια βλάβη στα φυτά, απλά ένα μεγάλο μέρος των συστατικών θα χαθούν, αφού είναι αδύνατον να τα απορροφήσουν τα φυτά σας.
Το τσάι από φύκια, πέρα από τα πολύ χρήσιμα συστατικά που περιέχει, είναι και εξαιρετικό μυκητοκτόνο.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου