Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Το ερχόμενο Σάββατο θα καταστραφεί ο κόσμος;




Aστεροειδής με την ονομασία «2015 ΤΒ145» που εντοπίστηκε από την ΝΑSA...
μόλις 3 εβδομάδες πριν, πρόκειται να βρεθεί σε τροχιά δίπλα από τον πλανήτη μας το ερχόμενο Σάββατο, στις 31 Οκτωβρίου, προκαλώντας ανησυχίες και για το ότι ανακαλύφθηκε αρκετά αργά αλλά και για το γεγονός ότι αν είχε λίγο διαφορετική τροχιά θα έπεφτε στην Γη προκαλώντας το τέλος του πολιτισμού και του μεγαλύτερου μέρους της Ανθρωπότητας, όπως επισημαίνει το newsnow.gr.

Δεν υπάρχει ακόμα ολοκληρωμένο σύστημα ούτε από τους Αμερικανούς ούτε από τους Ρώσους, αλλά ούτε κάποια κοινή προσπάθεια που θα μπορούσε να αποτρέψει το ενδεχόμενο της πτώσης ενός τέτοιου αστρικού σώματος που θα απειλούσε την ίδια μας την ύπαρξη ως είδος.

To στέλεχος της NASA Τσαρλς Μπόλντεν προειδοποίησε την Επιτροπή Επιστήμης, Διαστήματος και Τεχνολογίας για την πιθανότητα ενός τέτοιου ενδεχομένου πριν από δύο χρόνια, τον Μάρτιο του 2013.

Είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Από τις πληροφορίες που έχουμε, δεν γνωρίζουμε κάτι σχετικά με έναν αστεροειδή που θα απειλήσει τον πληθυσμό των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά αν είναι να έρθει σε τρεις εβδομάδες … προσευχηθείτε».

Να που τώρα έχουμε έναν αστεροειδή που εντοπίστηκε μόλις τρεις εβδομάδες πριν την άφιξή του στη Γη.

Με εκτιμώμενη διάμετρο 210 έως 650 μέτρα και ταχύτητα 125.529 χιλιομέτρων ανά ώρα, ο αστεροειδής «2015 TB145» ταξιδεύει κατά μήκος μιας «εξαιρετικά εκκεντρικής» τροχιάς.

Σύμφωνα με τη NASA η ταχύτητά του, φτάνει τα 35 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, και είναι «ιδιαίτερα υψηλή».
Τα ευχάριστα νέα, ωστόσο είναι πωςδεν αποτελεί απειλή για τον πλανήτη.
Πώς μπορούμε να σώσουμε τον κόσμο;

9 τρόποι να σταματήσουμε έναν αστεροειδή – φονιά

1. Με έναν κινητήρα ή έναν πύραυλο

Μερίδα επιστημόνων υποστηρίζουν ότι μπορούμε να επισυνάψουμε στον επερχόμενο αστεροειδή έναν πύραυλο ή τον κινητήρα του, με σκοπό να τον χρησιμοποιήσουμε ώστε να αλλάξουμε την πορεία του κοσμικού φονιά, πριν συγκρουστεί με τη Γη. Στην κλίμακα του σύμπαντος, ακόμα και αλλαγή μίας μοίρας, θα ήταν αρκετή, για να γλυτώσουμε την καταστροφική συνάντηση, φτάνει να υπάρξει έγκαιρος εντοπισμός και άμεση δράση.

2. Με ηλιακό ιστίο

Η ενέργεια του ήλιου μπορεί να ασκήσει φοβερές πιέσεις σε ένα αντικείμενο. Γιατί να μην την χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας; Ένα προτεινόμενο σχέδιο είναι η αποστολή διαστημόπλοιου σε έναν προσεγγίζοντα αστεροειδή, για να εγκαταστήσει στην επιφάνειά του, ηλιακό ιστίο. Το ιστίο υπολογίζεται να σπρώξει ελαφρώς τον αστεροειδή μακριά, αντανακλώντας περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία, σε μία από τις πλευρές του, ώστε να αλλάξει την πορεία του.

3. Με ένα χέρι μπογιά

Το βάψιμο μπορεί να ακούγεται γελοία ιδέα, αλλά τίποτα δεν αποκλείεται, σε τέτοιες περιπτώσεις. Τα ανοιχτά χρώματα αντανακλούν περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία. Άρα, αν η μία πλευρά του αστεροειδή βαφτεί άσπρη, θα δέχεται μεγαλύτερο «σπρώξιμο» από την ηλιακή ακτινοβολία, λόγω της αντανάκλασης και θα αλλάξει πορεία. Το ρόλο της μπογιάς μπορεί να πάρει σκόνη ή κιμωλία. Ή οτιδήποτε μπορεί να αλλάξει τη σχέση αντανακλούμενης και απορροφούμενης ακτινοβολίας.

4. Με ένα πλέγμα

Οι επιστήμονες της NASA πιστεύουν ότι ένα πλέγμα από ανθρακονήματα, γύρω από έναν αστεροειδή, θα ήταν αρκετό για να αλλάξει την πορεία του. Η ιδέα είναι ότι το πλέγμα θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν ένα ηλιακό ιστίο, αυξάνοντας την ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας που απορροφά και εκπέμπει ο αστεροειδής, ώστε να τον εξοστρακίσει. Μάλιστα, θεωρητικά, είναι ευκολότερη η τοποθέτησή του.

5. Με ένα χτύπημα

Οι ΗΠΑ είχαν στο παρελθόν εξερευνήσει την πιθανότητα να φτιάξουν ένα σύστημα αναχαίτισης αστεροειδών, χρησιμοποιώντας την κινητική ενέργεια (ΚΕΙ). Το σχέδιο ήταν να σταλούν διαστημόπλοια στον αστεροειδή-φονιά, τα οποία θα απελευθέρωναν βάρη που θα τον χτυπούσαν διαδοχικά. Το αποτέλεσμα θα ήταν να αλλοιωθεί ελάχιστα, αλλά αρκετά, η πορεία του αστεροειδή, απλά με την κινητική ενέργεια. Κάτι σαν ένα μικρό, φιλικό σπρώξιμο.

6. Με καθρέφτες

Όταν παίζαμε μικροί, όλοι αντιπαθούσαμε εκείνο το ένα παιδί που, ό,τι κι αν του έλεγες, απαντούσε «καθρεφτάκι»! Και όμως, ίσως αυτή να είναι μία από τις καλύτερες λύσεις που έχουμε, αντιμέτωποι με έναν αστεροειδή. Στρατηγικά τοποθετημένοι καθρέφτες μπορούν να συγκεντρώσουν τις ακτίνες του ήλιου, κατευθύνοντάς τις προς τον αστεροειδή. Εξατμίζοντας ένα μέρος του, δημιουργούνται ατμοί, οι οποίοι καθώς εκτινάσσονται, παράγουν μικρή ώθηση, ικανή να του αλλάξει πορεία.

7. Με ρομπότ

Η θεωρία πίσω από το συγκεκριμένο σχέδιο λέει ότι μικρά, ρομποτικά διαστημόπλοια θα σταλούν προς το μέρος του απειλητικού αστεροειδή, όπου θα προσγειωθούν και θα αρχίσουν να σκάβουν τη βραχώδη επιφάνειά του. Στη συνέχεια, θα πετούν τα θραύσματα στο διάστημα, με υψηλή ταχύτητα. Ιδανικά, αυτό θα δώσει το είδος της ώθησης που θα έδινε και ένας πύραυλος (λύση 1), για να αλλάξει η τροχιά του αστεροειδή και μάλιστα, χωρίς τη χρήση χημικών καυσίμων.

8. Με τη βαρύτητα

Κάθε αντικείμενο στο σύμπαν ασκεί μία βαρυτική έλξη, συμπεριλαμβανομένων των αστεροειδών, αλλά και των διαστημοπλοίων μας. Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες, το μόνο που έχουμε να κάνουμε για να σώσουμε τον πλανήτη από έναν αστεροειδή, είναι να στείλουμε κοντά του ένα υπερμέγεθες σκάφος, ώστε να τον έλξει μακριά, με τη δύναμη της βαρύτητας που θα του ασκήσει. Απλό, αλλά προς το παρόν, φαντάζει πολύ δύσκολο.

9. Με πυρηνικά όπλα

Η πρώτη απάντηση που έρχεται στο μυαλό των περισσότερων: «Πλησιάζει αστεροειδής; Κάντε τον κομματάκια!». Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά. Αν στείλουμε πυρηνικές κεφαλές να διαλύσουν έναν διαστημικό βράχο, πολύ πιθανόν να δημιουργήσουμε μία βροχή από συντρίμμια, τα οποία να παρασύρουν και πυρηνικά απόβλητα προς τη Γη. Η λύση είναι ελεγχόμενες πυρηνικές εκρήξεις κοντά στον αστεροειδή, με στόχο, ξανά, την αλλαγή της πορείας του.
Ο ΟΗΕ είναι πάντα ανήσυχος για το ενδεχόμενο πιθανής πρόσκρουσης της Γης με κάποιον αστεροειδή διαμέτρου ανω του ενός χιλιομέτρου, στο εγγύς μέλλον αλλά και για την αδυναμία αντιμετώπισης ενός τέτοιου περιστατικού, με τα υπάρχοντα δεδομένα. Μια πρόσκρουση τέτοιας ισχύος θα μπορούσε να καταστρέψει άμεσα μια ήπειρο σαν την Ευρώπη, και θα δημιουργούσε στον πλανήτη έναν «πυρηνικό» χειμώνα διάρκειας δεκαετιών (λόγω της σκόνης που θα σηκώνονταν στην ατμόσφαιρα, και δεν θα άφηνε τις ακτίνες του ήλιου να φτάσουν στη γη) και η έλλειψη τροφής ως αποτέλεσμα των παγετών θα προκαλούσε την εξόντωση του μεγαλύτερου μέρους της ανθρωπότητας.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση πολλές φορές για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου για την παρακολούθηση της απειλής που δημιουργείται από τους αστεροειδείς και άλλα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά στη Γη, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει Ρωσία και ΗΠΑ να αρχίσουν να μιλάνε όπως έκαναν τουλάχιστον για μερικά χρόνια πριν την Ουκρανία.



tro-ma-ktiko

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου