Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Σε συναγερμό οι ΗΠΑ: Οι Ρώσοι έτοιμοι να χτυπήσουν τζιχαντιστές στη Συρία



Σε μια μυστική αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, που παραδόθηκε στον Λευκό Οίκο, προβλέπεται με βεβαιότητα ότι το Κρεμλίνο θα διατάξει στρατιωτικές δράσεις και επιθέσεις στη Συρία για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Δαμασκού να αντιμετωπίσει την προώθηση των τζιχαντιστών από το Ισλαμικό Κράτος, την Αλ Κάιντα και άλλες μικρότερες τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Τα ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε αεροπορικές επιδρομές είναι 24 και όλη την προηγούμενη εβδομάδα πέταγαν κρυφά στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι πιλότοι των ρωσικών μαχητικών έκλεισαν τους αναμεταδότες των αεροσκαφών τους για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους, και πετούσαν σε κλειστούς σχηματισμούς συνοδεύοντας φορτηγά ρωσικά αεροσκάφη AN-124 Condor, που μετέφεραν όπλα, πυρομαχικά και άνδρες στη Συρία, χρησιμοποιώντας τους εμπορικούς αεροδιαδρόμους πάνω από το Ιράκ και το Ιράν.

Ρωσικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ντρον, πέταξαν πάνω από τα πεδία μάχης της βορειοδυτικής Συρίας, περιοχές που ο συριακός στρατός μάχεται ενάντια στην Αλ Κάιντα, ώστε να εντοπίσουν τις θέσεις των τζιχαντιστών και να βομβαρδιστούν στη συνέχεια.

Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει σημαντική παρουσία στη βορειοδυτική Συρία, όπου υπερτερούν οι δυνάμεις του Στρατού της Κατάκτησης (Τζαΐς Αλ Φάτεχ), μιας συμμαχικής δύναμης με κορμό τους κλώνους της Αλ Κάιντα (Αλ Νούσρα και Αχράρ Αλ Σαμ) και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA), και πολλές άλλες μικρότερες τζιχαντιστικές ομάδες.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα θα συναντήσει τον Βλάντιμιρ Πούτιν τη Δευτέρα στον ΟΗΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την ολοένα αυξανόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στον πόλεμο στη Συρία.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά και κατασκοπευτικές φωτογραφίες που δείχνουν τη ρωσική βάση στη Λαττάκεια, 28 μαχητικά ρωσικά βρίσκονται στο αεροδρόμιο. Είναι η φωτογραφία που ακολουθεί.



Ένας νέος πύργος ελέγχου χτίστηκε στη βάση, εξοπλισμένος με σύγχρονη τεχνολογία, για να μπορεί να συντονίζει τα ρωσικά αεροπλάνα. Φορτηγά αεροσκάφη μετέφεραν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη Συρία 16 μαχητικά ελικόπτερα, τανκς και πυροβολικό.

Το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Λαττάκεια απέχει μόλις 56 χιλιόμετρα από τη ρωσική ναυτική βάση στην Ταρτούς, που υφίσταται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, και 320 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Δαμασκό.

«Τα ρωσικά μαχητικά είναι έτοιμα να χτυπήσουν ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ανώνυμα Αμερικανός αξιωματούχος. «Δεν υπάρχει τίποτα σε αυτή τη φάση που να μπορεί να τους σταματήσει από το να εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές».

Νέες δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι κατασκευάστηκαν οπλοστάσια μέσα στη βάση της Λαττάκειας.

Κατασκοπευτικές φωτογραφίες δείχνουν ότι έχουν οικοδομηθεί στρατώνες που μπορούν να φιλοξενήσουν 2.000 άνδρες. Επίσης έχουν «δει» 9 ολοκαίνουργια και τελευταίας τεχνολογίας Τ-90 τανκς. Τη βάση στη Λαττάκεια υπερασπίζονται αυστηρά Ρώσοι στρατιώτες, δεν υπάρχουν Σύροι ανάμεσά τους.



Τα μαχητικά αεροσκάφη του Διεθνούς Συνασπισμού ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος βομβαρδίζουν τους τζιχαντιστές στη Συρία από τον Σεπτέμβριο του 2014. Η κυβέρνηση Ομπάμα αν και συνεχίζει να έχει τη θέση ότι ο Μπασάρ Αλ Άσαντ πρέπει να απομακρυνθεί από τη διακυβέρνηση της Συρίας, δεν έχει βομβαρδίσει κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι επιτελείς του Πενταγώνου ακόμα δεν έχουν καταλήξει εάν οι ρωσικές προθέσεις είναι να υπερασπιστούν τα εδάφη που συνεχίζει να κατέχει ο Άσαντ, εάν σκοπεύουν να τον βοηθήσουν να ανακαταλάβει πόλεις από τους τζιχαντιστές, ή απλά θα προσπαθήσουν να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος, την Αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που ελέγχουν μεγάλο μέρος των εδαφών της χώρας.

Οι Ρώσοι έστειλαν στη Συρία 12 SU-24 Fencer και 12 SU-25 Frogfoot επιθετικά αεροπλάνα τα οποία είναι κατάλληλα για να χτυπάνε και να εξολοθρεύουν επίγειους στόχους.

Επίσης, 4 SU-30 Flanker τζετ έχουν σταλεί στη βάση, τα οποία είναι κατάλληλα για αερομαχίες.


tribune.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου