Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

"Κέντρωμα δέντρων (Μπόλιασμα-ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ) - (grafting-VACCINATION)"








Κατάλληλη περίοδος για τον εαρινό εμβολιασμό ελαιόδεντρων είναι ο Απρίλιος. Ο συγκεκριμένος εγκεντρισμός πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2011.



Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιώ είναι ο εξής: Πριόνι, κλαδευτήρι, εμβολιαστήρι, πάστα εμβολιασμού, ράφια (φυσικό φυτικό σχοινί).







Τα βήματα που ακολουθώ είναι τα εξής:


1.Καρατομώ το άγριο δέντρο περίπου 30 εκ. από το έδαφος.














2.Καθαρίζω τον εναπομείναντα κορμό από κάθε είδους παραφυάδες και κλαδάκια.








3.Κάνω μία κάθετη τομή στο φλοιό περίπου 4 εκ. μέχρι να φτάσω στο εσωτερικό ξύλο. Προσπαθώ να επιλέξω μια όσο το δυνατόν πιο ομαλή περιοχή του φλοιού (χωρίς μεγάλες καμπύλες και κόμπους).
















4.Αποκολλώ ελαφρά το φλοιό από τη μία μόνο πλευρά χρησιμοποιώντας τη σπάτουλα του εμβολιαστηρίου.






5.Κάνω το ίδιο αντιδιαμετρικά της πρώτης τομής.















6.Διαλέγω δύο εμβόλια από την ποικιλία που επιθυμώ.







7.Κόβω τα εμβόλια αρχικά διαγώνια και μετά σκαλίζω μια γωνία με την οποία θα «πατήσουν» επάνω στο υποκείμενο. Αφήνω 2-3 οφθαλμούς σε κάθε εμβόλιο.





















8.Εφαρμόζω το εμβόλιο γλιστρώντας το μέσα στη σχισμή του φλοιού. Προσέχω ώστε οι φλοιοί εμβολίου-υποκειμένου να είναι συνεχώς σε επαφή.












9.Κάνω το ίδιο και με το δεύτερο εμβόλιο.































10.Δένω γύρω-γύρω τις σχισμές με τη ράφια, σφίγγοντας ελαφρώς.






































11.Επαλείφω εγκοπές και ράφια με την πάστα εμβολιασμού. Δεν ξεχνώ να επαλείψω και το άνω άκρο κάθε εμβολίου.
































12.Κόβω ένα λεπτό, μακρύ κι ευλύγιστο κλαδί από την πεσμένη αγριελιά. Το καθαρίζω από κλαδάκια και φύλλα, το λυγίζω και το δένω πάνω και γύρω από τα εμβόλια. Με αυτό τον τρόπο προστατεύω τα εμβόλια από τα πουλιά.

















































Έτοιμος. Άντε και καλή μας τύχη!
















ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ






Ο εμβολιασμός είναι ουσιαστικά η μεταφορά καρποφόρου βλασταρίου ενός δέντρου στον κορμό ενός άλλου δέντρου (υποκείμενο), αποσκοπώντας στα εξής:


- εξημέρωση άγριων δέντρων

- πολλαπλασιασμός της ποικιλίας (π.χ. ο λωτός που δεν πολλαπλασιάζεται αλλιώς)

- καλλιέργεια ποικιλίας σε μέρη όπου το δέντρο της ποικιλίας δε μπορεί να ευδοκιμήσει και χρησιμοποιείται το κατάλληλο υποκείμενο

- δημιουργία αρσενικών και θηλυκών ανθών στο ίδιο δέντρο ώστε να έχουμε αυτο-γονιμοποίηση.


- βελτίωση των καρπών


- αύξηση της παραγωγικότητος


- αυξημένη αντοχή στις κλιματολογικές συνθήκες


Η επιλογή του υποκείμενου είναι καθοριστική στην επιβίωση, ανάπτυξη και παραγωγικότητα του δέντρου. Σήμερα, υπάρχουν διαθέσιμα αρκετά υποκείμενα που εγγυώνται σίγουρη και απροβλημάτιστη παραγωγή. Ωστόσο, πρέπει πάντα να επιλέγεται το σωστό υποκείμενο για κάθε καλλιέργεια. Στα φυτώρια "Vita Plant" μπορείτε να ενημερωθείτε για το καταλληλότερο υποκείμενο για την καλλιέργεια σας .




Ο εμβολιασμός των δέντρων γίνεται με διάφορους τρόπους. Οι κύριες μέθοδοι εμβολιασμού είναι:


Μπόλιασμα με μάτι:Ο εμβολιασμός με εγκεντρισμό ματιού μπορεί να γίνει από την άνοιξη μέχρι και το τέλος του Σεπτεμβρίου. Κατά τη μέθοδο αυτή, αφαιρείται το μάτι με τμήμα του φλοιού και εγκεντίζεται σε μια τομή σχήματος "Τ" στο βλαστάρι υποκείμενο. Στη συνέχεια δένεται με ελαστική ταινία. Αυτή η μέθοδος εμβολιασμού χρησιμοποιείται για όλα τα οπωροφόρα δέντρα.





Μπόλιασμα με Κεντράδι:Σε αυτή τη μέθοδο, κόβεται το βλαστάρι που περιέχει το μάτι με το κάτω μέρος του να είναι μυτερό. Το υποκείμενο , που μπορεί να είναι είτε δέντρο είτε βραχίονας, σκίζεται ώστε να δεχτεί το εμβόλιο .Στη συνέχεια το εμβολιασμένο δέντρο δένεται και αλοίφεται με ειδικές αλοιφές.





Μικρο-εμβολιασμός με μάτι:Η μέθοδος είναι ίδια με το μπόλιασμα με μάτι, απλά γίνεται σε μικρότερη κλίμακα, σε ειδικό εργαστήριο με χρήση στερεοσκόπιου.


Μπόλιασμα με Κύτταρο:Η μέθοδος αυτή βασίζεται στην κυτταρική ανάπτυξη του φυτού σε ειδικό εργαστήριο.





takhs0
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου