Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

O Βαγγέλης Παπαθανασίου συνέθεσε τη μουσική της αποστολής Rosetta




Η τριλογία του Βαγγέλη σε βίντεο



O Βαγγέλης Παπαθανασίου σύνέθεσε μια τριλογία, γραμμένη ειδικά για τη διαστημική αποστολή Rosetta και ήρθε να συμπληρώσει τους πανηγυρισμούς για την πρώτη, ιστορική προσεδάφιση σε κομήτη.

Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία
ESA παρουσίασε και τα τρία μέρη λίγη ώρα μετά την επιβεβαίωση της μεγάλης επιτυχίας στον κομήτη 67P. (ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ).

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο διάσημος Έλληνας συνθέτης ασχολείται με θέματα επιστήμης. Είχε συνθέσει το άλμπουμ Μυθωδία, το οποίο αποτέλεσε το μουσικό θέμα της αποστολής Mars Odyssey της ΝΑΣΑ το 2001, ενώ το 2003 τιμήθηκε με το Μετάλλιο Δημόσιας Προσφοράς της NASA. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έδειξε μια ακόμα φορά την προτίμησή της στον Παπαθανασίου το 2013, όταν χρησιμοποίησε μια πρωτότυπη σύνθεσή του σε ένα βίντεο που δείχνει τη Γη και τη Σελήνη από μεγάλη απόσταση καθώς κινούνται στο διάστημα. «Η μυθολογία, η επιστήμη και η εξερεύνηση του Διαστήματος είναι αντικείμενα που με συνέπαιρναν από τα πρώτα παιδικά μου χρόνια. Και πάντα ήταν συνδεδεμένα με κάποιο τρόπο με τη μουσική που γράφω» δήλωσε ο συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου στην ESA.Στο μεταξύ, το μικρό αλλά ιδιαίτερα σημαντικό ρομπότ Philae, έχει ως αποστολή να συλλέξει δείγματα με την ελπίδα ότι αυτά θα δώσουν στους επιστήμονες πληροφορίες για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και την εμφάνιση της ζωής στη Γη. Πάντως, αναφέρθηκε ότι το σύστημα με το οποίο αγκιστρώνεται το Philae στον κομήτη δεν πυροδοτήθηκε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άγκιστρα του ρομπότ δεν κατάφεραν να απελευθερωθούν, με αποτέλεσμα να μην έχει επιτευχθεί ακόμα η αγκίστρωση στο έδαφος του κομήτη.

Επικρατεί ο φόβος ότι το αδύναμο βαρυτικό πεδίο δε θα επιτρέψει στο όχημα να παραμείνει στο έδαφος, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες του Κέντρο Ελέγχου της ESA να προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα, ώστε να διασφαλιστεί ότι το ρομπότ μπορεί να ξεκινήσει να στέλνει τα πρώτα στοιχεία στη Γη.

Πάντως, όπως είπαν και οι άνθρωποι της «ESA», έγινε ένα μεγάλο βήμα για τον πολιτισμό.
O Βαγγέλης Παπαθανασίου και η τριλογία για τη διαστημική αποστολή Rosetta



Το πρώτο μέρος της τριλογίας έχει τίτλο «Άφιξη»:




Το δεύτερο μέρος της τριλογίας με τίτλο «Το ταξίδι του Philae»:





Το τρίτο μέρος της τριλογίας με τίτλο «Το βαλς του Rosetta»:



ello.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου