Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Κύμα χιονιά μέχρι την Πέμπτη..




Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ το μεσημέρι της Δευτέρας προειδοποιώντας για παράταση της κακοκαιρίας σχεδόν σε όλη τη χώρα, με τα φαινόμενα να παρουσιάζουν βελτίωση από την ΠέμπτηΈκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) το μεσημέρι της Δευτέρας, προειδοποιώντας για παράταση της κακοκαιρίας με «αμείωτη ένταση» μέχρι και τις βραδινές ώρες της Τρίτης σχεδόν σε όλη τη χώρα, ενώ νέα επιδείνωση αναμένεται από την Τέταρτη και από τα δυτικά, με τα φαινόμενα να παρουσιάζουν βελτίωση από την Πέμπτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νέο δελτίο της ΕΜΥ:


1. Σήμερα και αύριο Τρίτη

Α. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές αναμένονται στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και κατά περιόδους στην Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Στην Αττική αναμένονται παροδικές χιονοπτώσεις από απόψε το βράδυ, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στα βόρεια.

Β. Θα επικρατήσει παγετός, κατά τόπους ισχυρός, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός.

Γ. Τοπικές καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν από απόψε το βράδυ στη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και σταδιακά στις Κυκλάδες και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Δ. Τοπικά θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν από απόψε το βράδυ στο Αιγαίο.



Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει τα ξημερώματα της Τρίτης



Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει τo μεσημέρι της Τετάρτης

2. Την Τετάρτη και την Πέμπτη:

Α. Θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα του Ιονίου, της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου, του Αιγαίου και πιθανόν της Κρήτης.

Γ. Θα πνέουν θυελλώδεις νότιοι άνεμοι. Την Πέμπτη τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, και θα εξασθενήσουν.

Η ΔΕΗ ανακοινώνει ότι λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων αναστέλλονται, για μία εβδομάδα, οι αποκοπές ρεύματος των πελατών με ληξιπρόθεσμες οφειλές σ’ ολόκληρη τη χώραΔΕΗ: Σταματά για μία εβδομάδα τις αποκοπές ρεύματος λόγω οφειλών

Η ΔΕΗ ανακοινώνει ότι λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων αναστέλλονται, για μία εβδομάδα, οι αποκοπές ρεύματος των πελατών με ληξιπρόθεσμες οφειλές σ’ ολόκληρη τη χώρα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Σκόπελος, Αλόννησος και Κύμη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν ο Δήμος Κύμης - Αλιβερίου στην Εύβοια, η Σκόπελος και η Αλόννησος λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει εδώ και αρκετά εικοσιτετράωρα τις εν λόγω περιοχές.

Στην Αλόννησο το χιόνι έφτασε τα δύο μέτρα, ενώ στο Πατητήρι, την πρωτεύουσα του νησιού, άγγιξε το 1,5 μ.



Αλόννησος

Στην περιοχή της Σκοπέλου, το χιόνι στη Χώρα έφτασε το ένα μέτρο, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στην Κύμη Ευβοίας.





Σκόπελος



Aλιβέρι

Πλατεία Κύμης:


Tο χωριό Στρόπωνες στην Εύβοια «θάφτηκε» κάτω από μέτρα χιονιού:






Υπενθυμίζεται ότι λόγω του χιονιά έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι: στην ορεινή Ναυπακτία ένας 77χρονος χάθηκε στην εξοχή και όταν εντοπίστηκε, είχε υποστεί υποθερμία. Τελικά, κατέληξε στο Κέντρο Υγείας της Ναυπάκτου. Στην Κομοτηνή μια 78χρονη άφησε την τελευταία της πνοή από τις αναθυμιάσεις, έχοντας ανάψει νωρίτερα ένα μαγκάλι για να ζεσταθεί.

Νέο κύμα χιονιά αναμένεται στη Λάρισα

Νέο κύμα χιονόπτωσης αναμένεται από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και κυρίως την Τρίτη στον νομό αλλά και στην πόλη της Λάρισας, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις του περιφερειακού σταθμού του Αρχηγείου της Τακτικής Αεροπορίας.

Αυτό σημαίνει πως η κατάσταση του ολικού παγετού θα διατηρηθεί και αυτήν την εβδομάδα, καθώς η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι και -10 βαθμούς Κελσίου.

Νέα επέλαση του χιονιά στη Λέσβο

Νέο κύμα κακοκαιρίας χτυπά από σήμερα ολόκληρη τη Λέσβο, όπου χιονίζει από τις 09.00 το πρωί, ενώ το έστρωσε ακόμα και στο λιμάνι της Μυτιλήνης.





Πολλά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στα οδικά δίκτυα του νησιού, τα οποία λόγω του παγετού έχουν μετατραπεί σε πίστες παγοδρομίων.



Πολλές είναι και οι περιοχές στις οποίες έχουν γίνει διακοπές της ηλεκτροδότησης, ενώ παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και στα δίκτυα ύδρευσης, με αποτέλεσμα αρκετές περιοχές να μην έχουν νερό.

Αγώνα δρόμου δίνουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Λέσβου, ενώ σε συναγερμό βρίσκονται η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, ακόμα και ο στρατός, που σπεύδουν να βοηθήσουν όπου υπάρχουν άμεσες ανάγκες.









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου