Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Αναμένονται χιόνια, πολικές θερμοκρασίες και καταιγίδες από την Παρασκευή





Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει τη χώρα από την Παρασκευή. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) θα αλλάξει και πάλι το σκηνικό του καιρού τις επόμενες μέρες με χιόνια, πολικές θερμοκρασίες και καταιγίδες.

Σύμφωνα, μάλιστα, με προβλέψεις την Παρασκευή υπάρχει πιθανότητα να χιονίσει ακόμη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι μετεωρολόγοι αναφέρονται σε ψυχρές αέριες μάζες που είναι πολικής προελεύσεως, ενώ τα φαινόμενα θα είναι πιο ισχυρά από το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας.


Ο μετεωρολόγος Γρηγόρης Καλλιάνος έγραψε στο facebook: «Ξεκίνησαν να ταξιδεύουν οι ψυχρές αέριες μάζες. Είναι πολικής προέλευσης. Θα περάσουν από την Σκανδιναβία και την κεντρο-ανατολικη Ευρώπη και μέσα στην προσεχή Παρασκευή θα μας επισκεφτούν. Φαίνεται πιο ισχυρό από το προηγούμενο αλλά με λίγη μικρότερη διάρκεια. Πώς θα κινηθεί τελικά το σύστημα; Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον! Αν έρθει έτσι όπως φαίνεται, ίσως το στρώσει και στο Σούνιο! Πρώτα βέβαια θα «θάψει» πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να το στρώσει και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα όσα έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο facebook o Σάκης Αρναούτογλου!

Αναλυτικά τα όσα έγραψε ο γνωστός μετεωρολόγος, έχουν ως εξής:

«Αξιόλογη χιονοπτωση - χιονόστρωση και στην Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Παρασκευή;

Η αλήθεια είναι ότι και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία επιμένουν για χιονιά κυρίως βόρειας αλλά και υπόλοιπης ορεινής και ημιορεινής Ελλάδας κυρίως την ερχόμενη Παρασκευή ενώ αρκετά χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι προγνωστικές ενδείξεις είναι τόσο ενθαρρυντικές για αξιόλογη χιονόπτωση - χιονόστρωση και στην πόλη της Θεσσαλονίκης!

Θεωρώ όμως πως πρέπει να περιμένουμε έως και την Τετάρτη το πρωί για ασφαλέστερα συμπεράσματα όσον αφορά στις πιθανότητες αυτού του αρκετά σοβαρού σεναρίου με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία».

Η ΕΜΥ στην πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες μέρες αναφέρει για την ώρα χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινες περιοχές την Παρασκευή των Θεοφανίων και το Σάββατο.



Ο καιρός σήμερα

Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα νότια με τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους τις βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Στην Αττική ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος. Οι άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 03 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία από 00 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Ο καιρός γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 και στα ανατολικά βαθμιαία νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από -05 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο με πιθανότητα τοπικών βροχών στα νότια. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 στο νότιο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 03 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Γενικά αίθριος ο καιρός. Οι άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία στα νότια 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από -02 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
καιρός: λίγες νεφώσεις αυξημένες στην Κρήτη με τοπικές βροχές και πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 4 και βαθμιαία στα νότια 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών μέχρι το μεσημέρι στα νότια. Οι άνεμοι στα βόρεια δυτικοί νοτιοδυτικοί 4, από το απόγευμα τοπικά 5 μποφόρ και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 07 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.


Πότε θα «χτυπήσει» το νέο κύμα κακοκαιρίας

Για αύριο, Τρίτη (03/01) στο Ιόνιο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και στις νοτιότερες περιοχές πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Στα υπόλοιπα αίθριος αλλά βαθμιαία από το απόγευμα θα αναπτυχτούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα δυτικά τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

Την Τετάρτη (04/01) στα δυτικά, τα νότια και την ανατολική νησιωτική χώρα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία δυτικοί νοτιοδυτικοί μέχρι 5 μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο. Στις υπόλοιπες περιοχές δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Την Πέμπτη (05/01) νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, τα νότια και την ανατολική νησιωτική χώρα και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Ύφεση των φαινομένων τη νύχτα στα δυτικά. Χιόνια θα πέσουν αρχικά στα ηπειρωτικά ορεινά και βαθμιαία και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια 6 τοπικά 7 μποφόρ που βαθμιαία στα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία σε πτώση στα βόρεια.



Παρασκευή (06/01) Θεοφάνεια προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα ανατολικά σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Βαθμιαία βελτίωση του καιρού στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι στα δυτικά και βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ιδία ένταση. Η θερμοκρασία σε πτώση από βορρά σε νότο. Παγετός κατά τόπους τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου