Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Το μυστήριο του άστρου KIC 8462852 βαθαίνει



Ένα άστρο που έχει τέτοια περίεργα χαρακτηριστικά, ώστε έκανε μερικούς να πιστεύουν ότι ήταν η απόδειξη ευφυών εξωγήινων, εξακολουθεί να μπλέκει τους επιστήμονες. Το άστρο KIC 8462852, βρίσκεται στον αστερισμό του Κύκνου, περίπου 1.480 έτη φωτός μακριά.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, η αστρονόμος του Yale, Tabetha Boyajian και οι συνεργάτες της ανακοίνωσαν ότι παρατήρησαν ότι το άστρο ενώ ήταν υπό παρακολούθηση από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA, η λαμπρότητά του ελαττωνόταν σε σύντομα, μη περιοδικά (ακανόνιστα) χρονικά διαστήματα.




Διάφορες ερμηνείες προτάθηκαν, ότι γύρω από τον αστέρα περιφέρεται ένα τεράστιο σμήνος κομητών, οι οποίοι κινούνται όλοι μαζί «συντεταγμένα» σε παραπλήσιες τροχιές ή από τα συντρίμμια μιας κοσμικής πρόσκρουσης ή μια σφαίρα Dyson σε τροχιά γύρω από το άστρο, μια υποθετική δομή συλλογής ενέργειας κατασκευασμένη γύρω του.

Μια νέα όμως μελέτη, από τον Joshua Simon από τα παρατηρητήρια του Ιδρύματος Carnegie της Ουάσιγκτον και του Benjamin Montet από το California Institute of Technology και το Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, έχει εμβαθύνει το μυστήριο.

Η φωτεινότητα του άστρου βρέθηκε να αυξομειώνεται με ακόμα πιο μυστηριώδη τρόπο από ό,τι είχε αποκαλυφθεί ως σήμερα.

Σε γενικές γραμμές, η φωτεινότητα των άστρων μπορεί να μειωθεί απότομα όταν ένα μεγάλο αντικείμενο περάσει ανάμεσα στον παρατηρητή και το άστρο και μπλοκάρει έτσι ένα μέρος της ακτινοβολίας.

Η νέα μελέτη, η οποία έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση από το έγκριτο Astrophysical Journal, επιβεβαιώνει την υποψία που είχε διατυπωθεί ότι, πέρα από τα σύντομα επεισόδια αυξομείωσης της φωτεινότητας, η λαμπρότητα του KIC 8462852 πέφτει αργά αλλά σταθερά εδώ και δεκαετίες.

Οι δύο ερευνητές εξέτασαν εικόνες που είχαν ληφθεί από το Kepler και δεν είχαν υποβληθεί σε ανάλυση μέχρι σήμερα.

Πράγματι, η φωτεινότητα του περίεργου άστρου μειώθηκε κατά περίπου 1% στα πρώτα τρία χρόνια παρατήρησης. Τους επόμενους έξι μήνες όμως μειώθηκε κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 2% και παρέμεινε σταθερή σε αυτό το επίπεδο το τελευταίο εξάμηνο των παρατηρήσεων.

Οι ερευνητές συνέκριναν στη συνέχεια αυτά τα δεδομένα με παρατηρήσεις 500 παρόμοιων άστρων. Ένα μικρό μέρος των άστρων αυτών βρέθηκε να γίνεται πιο αμυδρό στην πορεία του χρόνου, κανένα όμως δεν παρουσίασε τόσο απότομες μεταβολές σε διάστημα μόνο έξι μηνών, ούτε έχασε συνολικά το 3% της φωτεινότητάς του όπως το KIC 8462852.

"Είναι πρωτοφανές ένα άστρο αυτής της κατηγορίας να χάνει φωτεινότητα για χρόνια" σχολιάζει ο Simon.

«Το άστρο αυτό ήταν ήδη μοναδικό λόγω των σποραδικών επεισοδίων εξασθένισης. Τώρα όμως βλέπουμε ότι έχει κι άλλα, εξίσου περίεργα χαρακτηριστικά, καθώς εξασθενούσε αργά για τρία χρόνια και ξαφνικά άρχισε απότομα να χάνει φωτεινότητα» εξηγεί.

Η θεωρία ότι το άστρο περιβάλλεται από κομήτες ή συντρίμμια πρόσκρουσης δεν μπορεί να εξηγήσει τις νέες παρατηρήσεις, επισημαίνουν οι δύο ερευνητές.

Τώρα οι επιστήμονες ψάχνουν για μια φυσική αιτία που θα μπορούσε να εξηγήσει τη συμπεριφορά του άστρου.

«Είναι δύσκολο και είναι μια μεγάλη πρόκληση, να βρει κανείς μια καλή εξήγηση για ένα άστρο που κάνει ταυτόχρονα τρία διαφορετικά πρωτοφανή πράγματα» παραδέχεται ο Montet. "Αλλά οι παρατηρήσεις αυτές θα παρέχουν μια σημαντική ένδειξη για την επίλυση του μυστηρίου του KIC8462852."

Η Tabetha Boyajian σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το Las Cumbres Observatory Global Telescope Network για να μελετήσει το άστρο για ένα πλήρες έτος, Ίσως τότε θα έχουμε μια απάντηση.
thecuriosityofcat


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου