Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Ο σεισμός στα Γιάννενα μετακίνησε την Πίνδο ελαφρώς προς τα δυτικά




Ο σεισμός στα Γιάννενα δεν μετακίνησε μόνο τους κατοίκους από τα σπίτια τους αλλά και ένα ολόκληρο βουνό από τη θέση του.

Πιο συγκεκριμένα ο σεισμός των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μετακίνησε ελαφρώς προς τα δυτικά την Πίνδο (το όρος Μιτσικέλι).

Το παραπάνω δήλωσε ο γεωλόγος-σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, Θανάσης Γκανάς.

Όπως γράφουν Τα Νέα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό, το οποίο όπως διαπιστώθηκε ξεκινάει από τα Ιωάννινα έως το Καλπάκι με κατεύθυνση ΒΔ-ΝΑ,δεν είναι γνωστό «και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την ιστορία του».

Για τον Θανάση Γκανά, «το σημαντικότερο επιστημονικό γεγονός -με αφορμή τον σεισμό- είναι ότι έγινε πάνω στο προαναφερόμενο ρήγμα με κατεύθυνση ΒΔ - ΝΑ, το οποίο είναι παράλληλο με τη λεκάνη των Ιωαννίνων. Ετσι, μάθαμε ότι υπάρχουν ρήγματα σε βάθος από 8 έως 15 χιλιόμετρα για τα οποία έως τώρα δεν είχαμε ενδείξεις αφού δεν ξέραμε την ακριβή τους θέση.»

Κατά τον Θανάση Γκανά, το ρήγμα κλείνει προς το βουνό Μιτσικέλι -το οποίο ξεπροβάλλει στο βόρειο τμήμα της λίμνης των Ιωαννίνων- και η κίνηση που σημειώθηκε ήταν να μετακινηθεί η Πίνδος (το όρος Μιτσικέλι) ελάχιστα προς τα δυτικά.

Ο μεγαλύτερος σεισμός που σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή ήταν στις 26 Ιουλίου του 1996 στην Κόνιτσα, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, όπου προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε κτίρια, χωρίς ευτυχώς να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα.

Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι

Καθησυχαστικός για την εξέλιξη του σεισμού, τον οποίο χαρακτήρισε ως «ιδιόμορφο», που, παρά την ανησυχία των κατοίκων, εξελίσσεται κανονικά, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν, εμφανίστηκε ο Ευθύμιος Λέκκας, στην συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, που πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί.

Η μετασεισμική δραστηριότητα παρουσιάζει ύφεση και στο σύνολο τους οι σεισμολόγοι δηλώνουν ότι αποτελεί θετικό γεγονός το ότι σημειώνονται μετασεισμοί, καθώς εκτωνόνεται η σεισμική ενέργεια.

Ωστόσο, δεκαέξι κλιμάκια μηχανικών από το Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Κοζάνης ,την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το ΤΕΕ Ηπείρου, πραγματοποιούν από το πρωί αυτοψίες και ελέγχους, ξεκινώντας από σχολικά και άλλα δημόσια κτήρια, στην πόλη των Ιωαννίνων και στα χωριά.

Προληπτικό λουκέτο

Κλειστά παρέμειναν σήμερα σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες καθώς και τα δικαστήρια, για προληπτικούς λόγους. Το μέτρο θα εφαρμοστεί και αύριο.

Πιο συγκεκριμένα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ιωαννίνων αποφάσισε να μην λειτουργήσουν σήμερα και αύριο τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια και Ιδιωτικά) στους Δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας και Πωγωνίου, ως επίσης το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ. Να σημειωθεί, άλλωστε, πως την Κυριακή αναχώρησαν από τα Γιάννενα για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους πολλοί φοιτητές, οι οποίοι ξημέρωσαν στους δρόμους της πόλης μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,3 βαθμών που ταρακούνησε την Ήπειρο.

Επίσης, οι Δημόσιες Υπηρεσίες που στεγάζονται σε παλιά κτίρια και εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό συναλλασσομένων δεν θα λειτουργήσουν έως ότου ελεγχθούν από αρμόδια επιτροπή μηχανικών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και του Τ.Α.Σ. Κοζάνης. Στην ίδια κατηγορία υπάγονται και οι Υπηρεσίες που λειτουργούν στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων.



iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου