Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

«Χαπακώνουν» τους Έλληνες με ψυχοφάρμακα οι γιατροί – Τι εντόπισαν οι επιστήμονες στα λύματα



Η χρήση ψυχιατρικών και άλλων φαρμάκων, καθώς και η χρήση παράνομων ουσιών, αυξήθηκε δραματικά στην Αθήνα στα χρόνια της κρίσης, αποκαλύπτουν μετρήσεις στα αστικά λύματα

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στα αντικαταθλιπτικά, τα αγχολυτικά και τα αντιψυχωσικά, καθώς και σε φάρμακα για την αντιμετώπιση του γαστρικού έλκους και της υπέρτασης, αναφέρει διεθνής ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Environmental Science & Technology.

H έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει οριστικά ότι η αύξηση στη χρήση φαρμάκων και ουσιών είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα όμως με τους ερευνητές οι μετρήσεις αποτυπώνουν την κοινωνική κατάσταση στη χώρα, καθώς η αύξηση ακολούθησε χρονικά την αύξηση της ανεργίας και την πτώση του ΑΕΠ.

Η μελέτη «δίνει μια εικόνα σε πραγματικό χρόνο για το τι συμβαίνει στην κοινωνία» λέει στο περιοδικό Chemical & Engineering News ο χημικός Νικόλαος Θωμαΐδης του Πανεπιστημίου Αθηνών, επικεφαλής της μελέτης.

Η ομάδα του Θωμαΐδη συνέλεξε δείγματα νερού από τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού της Αθήνας από το 2010 έως το 2014. Τα πρώτα δείγματα συλλέχθηκαν μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου και ακολούθησαν μετρήσεις που συλλέχθηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδα την ίδια εποχή κάθε έτους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις μεθόδους της υγρής χρωματογραφίας και της φασματομετρίας μάζας για να μετρήσουν 148 διαφορετικά φάρμακα, ναρκωτικά και τους μεταβολίτες τους.
Σε μια τετραετία η χρήση αντιψυχωτικών αυξήθηκε κατά 35 φορές, των αγχολυτικών βενζοδιαζεπινών κατά 19 φορές και των αντικαταθλιπτικών κατά 11 φορές

Οι μετρήσεις αποκάλυψαν ότι σε μια τετραετία η χρήση αντιψυχωτικών αυξήθηκε κατά 35 φορές, των αγχολυτικών βενζοδιαζεπινών κατά 19 φορές και των αντικαταθλιπτικών κατά 11 φορές, ενώ η χρήση παράνομων αμφεταμινών διπλασιάστηκε. Σημαντική αύξηση καταγράφηκε επίσης σε φάρμακα για το γαστρικό έλκος, την υπέρταση και την επιληψία.

Μείωση καταγράφηκε ωστόσο στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τα αντιβιοτικά, κάτι που ίσως οφείλεται στη μείωση των δαπανών για την Υγεία.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι στα χρόνια της κρίσης υπήρξε επιδείνωση της υγείας των Αθηναίων, ειδικά της ψυχικής υγείας τους. Στην επαρχία, οι επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία του πληθυσμού είναι πιθανώς μικρότερες, εικάζει ο Θωμαΐδης.

Τη μελέτη κλήθηκε να σχολιάσει ο Κέβιν Τόμας του Νορβηγικού Ινστιτούτου Έρευνας Υδάτων, σύμφωνα με τον οποίο η μέτρηση ουσιών στα λύματα είναι χρήσιμη στη μελέτη κοινωνικών εξελίξεων.

Επισήμανε ωστόσο ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι υπάρχει αιτιολογική σχέση ανάμεσα στη χρήση ουσιών και την οικονομία. «Δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι αυτές οι αλλαγές δεν θα συνέβαιναν ούτως ή άλλως» είπε.

Αντίστοιχες μετρήσεις παράνομων ουσιών στα λύματα της Αθήνας είχαν πραγματοποιηθεί παλαιότερα για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ, καθώς και στον στον ποταμό Πάδο της Ιταλίας, στον αέρα της Ρώμης και σε υγρά λύματα στις ΗΠΑ. [πηγή: Newsroom ΔΟΛ]
Ποιος ευθύνεται για την υπερκατανάλωση;

Μπορεί τα αίτια της κατάθλιψης να είναι η κρίση, αν και αυτό δεν επιβεβαιώνεται. Μπορεί να είναι και η αύξηση της ηλεκτρομαγνητικής μόλυνσης η οποία επίσης είναι ένοχη για πολλές φορές κατάθλιψης, αϋπνίας, κακής ποιότητας ύπνου και υπέρτασης. Ωστόσο για την εύκολη λύση της συνταγογράφησης, την ευθύνη φέρουν αποκλειστικά οι γιατροί.

Το πρόβλημα τώρα διογκώνεται στην Ελλάδα, ωστόσο σε άλλες χώρες, όπως Βρετανία και ΗΠΑ, που δεν έχουν μνημόνια υφίσταται εδώ και χρόνια.

Δημοσίευμα του Guardian, του 2004: Doctors ‘forced’ to overprescribe antidepressants – Οι γιατροί ‘αναγκάζονται’ να υπερσυνταγολογήσουν αντικαταθλιπτικά.

Το άρθρο με λίγα λόγια λέει ότι οι παθολόγοι βρίσκουν την ‘λύση’ της συνταγογράφησης αντικαταθλιπτικών, ομολογώντας ότι το παρακάνουν, γιατί… δεν έχουν άλλη!

Οι πωλήσεις των Prozac, Seroxat, Lustral, Effexor και άλλων φάρμακα της κατηγορίας έχουν εκτοξευτεί καθώς η ήπια έως μέτρια κατάθλιψη, το άγχος και το στρες έχουν γίνει αποδεκτές ασθένειες του τέλους του 20ου και του 21ου αιώνα, που συνδέονται με το γρήγορο τρόπο ζωής και τη φορολόγηση των θέσεων εργασίας.
[…] Πολλοί από αυτούς που τα παίρνουν συχνά για χρόνια, επειδή οι κατασκευαστές λένε ότι είναι ασφαλή για μακροχρόνια χρήση – έχουν διαπιστώσει ότι είναι δύσκολο να βγουν από αυτά, λόγω των οδυνηρών συνεπειών της απεξάρτησης, οι οποίες περιλαμβάνουν αυτό που οι ασθενείς περιγράφουν ως αίσθημα ηλεκτρικών εκκενώσεων.

Άλλο άρθρο της Daily Mail, μια δεκαετία μετά, αναφέρει ότι οι «γιατροί παραδέχονται ότι το παρακάνουν με τα αντικαταθλιπτικά». Από το 1998 και μετά η υπερκατανάλωση κτυπάει κόκκινο και φτάνει τα 50 εκατομμύρια φάρμακα!
Η χαρά των φαρμακευτικών!

Όπως στη Βρετανία, έτσι και στις ΗΠΑ, το ίδιο τώρα και στην Ελλάδα, η ιατρική γονατίζει μπροστά στα συμφέροντα των φαρμακευτικών. Διαβάστε το αποκαλυπτικό άρθρο ενός γιατρού και πως τα συνέδρια των φαρμακευτικών που γίνονται στους γιατρούς καμία σχέση με θεραπεία έχουν, καμία ιατρική άποψη, παρά μόνο πως θα προωθήσουν οι γιατροί τα νέα τους φάρμακα:


Δώστε μεγαλύτερη σημασία στην αίτια και όχι στη θεραπεία

Μια καταπληκτική μελέτη του IRSST, (Québec Occupational Health and Safety Institute) που δεν είναι η μοναδική, αποκαλύπτει τη σχέση της ηλεκτρομαγνητικής μόλυνσης με τη δημιουργία καρκίνου και κατάθλιψης. Μήπως και τα δυο δεν χτυπάνε κόκκινο; Μήπως και τα δυο δεν αυξήθηκαν στα τέλη του 20ου και του 21ου με την ασύρματη τεχνολογία να έχει επιβάλει έναν νέο «έξυπνο’ τρόπο ζωής; Wifi, smartphones, ασύρματα, κινητά, μικροκυμάτων και πάει λέγοντας.

Μήπως ήρθε η ώρα να δώσετε μεγαλύτερη σημασία σε αυτούς που μιλούν για τις επιπτώσεις όλης αυτής της νέας τεχνολογίας παρά στους καλοθελητές καθησυχασμού; Μήπως έφτασε η στιγμή να ψάξετε άλλες εναλλακτικές θεραπείες, ακόμα και το διαλογισμό, παρά την εύκολη λύση που σας προτείνει ο γιατρός σας, το χαπάκωμα;

Σίγουρα η υπερκατανάλωση φαρμάκων είναι αποτέλεσμα της κρίσης. Όμως όχι της οικονομικής, αλλά της κρίσης ήθους που στοιχειώνει τις μέρες μας, όπου τα καλά και συμφέροντα του ενός ή της μιας εταιρείας, φέρνουν τα κακά αποτελέσματα σε βάρος των πολλών…



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου