Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Επικίνδυνες καταστάσεις στα κέντρα παραμονής αλλοδαπών στη Β. Ελλάδα από επιθέσεις οργισμένων προσφύγων





Σε καταστάσεις πλήρους αναρχίας παραδίδονται σιγά σιγά τα Κέντρα Παραμονής Αλλοδαπών (ΚΕΠΑ) στην Ελλάδα. Αλλοδαποί οι οποίοι είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένοι αφού πλήρωσαν για να βρεθούν στην Γερμανία και να εισπράξουν τα επίδομα και αντ΄αυτού βρέθηκαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας δημιουργούν συνεχώς προβλήματα με την παραμικρή αιτία.

Φτάνει και το παραμικρό πρόβλημα για να δημιουργηθούν εικόνες χάους στα ΚΕΠΑ με τους στρατιωτικούς που τα φυλάσσουν να διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο. Ένα τέτοιο περιστατικό σημειώθηκε σήμερα στο ΚΕΠΑ Νέας Καβάλας όπου αλλοδαποί μετανάστες κατέβασαν από το ασθενοφόρο το πλήρωμά του κατασρέφοντας το όχημα.

Όλα ξεκίνησαν όταν το ασθενοφόρο έφτασε στο κέντρο μεταφέροντας ήδη δύο άλλα περιστατικά. Οι συγγενείς του προς διακομιδή μετανάστη, ζήτησαν να μεταφερθούν μαζί του με το ασθενοφόρο, γεγονός που δεν μπορούσε να γίνει, για ευνόητους λόγους όπως τους εξήγησαν οι διασώστες του ΕΚΑΒ.

Η άρνηση αυτή ήταν αρκετή για να προκαλέσει την έκρηξη των αλλοδαπών. Ήταν τόση η οργή τους που, αφού πέταξαν έξω από το όχημα τους διασώστες, στράβωσαν το κλειδί, κατέστρεψαν τη μίζα και προκάλσεσαν ζημιά στο τιμόνι του (ουσιαστικά το στράβωσαν!) προκαλώντας την ακινητοποίηση του ασθενοφόρου.

Μάλιστα όπως έγινε γνωστό τα περιστατικά πειρατείας σε ασθενοφόρα δεν ήταν ένα αλλά δύο σε ισάριθμα «ζεστά σημεία» του νομού Κιλκίς. Στο περιστατικό της Νέας Καβάλας οι συγγενείς του ασθενή μετανάστη 10 στον αριθμό ήθελαν να μπουν στο όχημα όλοι, παρά το γεγονός ότι εκεί βρισκόταν ήδη και άλλος Έλληνας ασθενής ο οποίος λογικό ήταν να τρομοκρατηθεί, όταν οι έξαλλοι αλλοδαποί άρχισαν φωνάζοντας να κουνούν το ασθενοφόρο, ώστε να το ανατρέψπυν!

Τότε επενέβησαν οι στρατιωτικοί που είναι υπεύθυνοι για τη φύλαξη του ΚΕΠΑ προκειμένου να απομακρύνουν τους αλλοδαπούς. Για ποιο λόγο επιχείρησαν κάτι τέτοιο είναι άγνωστο. Μια δικαιολογία ότι φοβήθηκαν ότι θα χωριστούν δεν μπορεί να ισχύει σύμφωνα με την λογική τουλάχιστον.

Όπως λένε οι υπεύθυνοι του ΕΚΑΒ όχι μόνο στον νομό Κιλκίς αλλά σε όλη τη βόρεια Ελλάδα η οποία διαθέτει αυξημένο αριθμό ΚΕΠΑ έχουν συμβεί ανάλογα περιστατικά.

Βέβαια σε άλλες χώρες ο κίνδυνος από τους αυξημένους πληθυσμούς αλλοδαπών είναι κύρια πηγή προβληματισμού, σε αντίθεση με την Ελλάδα που ουδείς φαίνεται να ασχολείται πλην των άμεσα εμπλεκομένων.

Το των μαζικών μετακινήσεων μεταναστευτικών μουσουλμανικών πληθυσμών ανέδειξε για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν ο οποίος δήλωσε πως πως η χώρα του πρέπει να αρνηθεί να υποδεχθεί μετανάστες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος διάπραξης βάρβαρων επιθέσεων όπως έγινε σε Γαλλία και Γερμανία.

Οι επιθέσεις τζιχαντιστών στη Γαλλία και στη Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες απέδειξαν ότι ο Τσέχος πρόεδρος έχει δίκιο, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Γίζιγι Οβτσάτσεκ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου.

«Η χώρα μας απλά δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να υποστεί επιθέσεις όπως αυτές που διαπράχθηκαν στη Γαλλία και στη Γερμανία. Υποδεχόμενοι μετανάστες θα δημιουργήσουμε εύφορο έδαφος για βάρβαρες επιθέσεις», προειδοποίησε ο Οβτσάτσεκ.

«Ο πρόεδρος δεν συμφωνεί με οποιαδήποτε υποδοχή μεταναστών στην τσεχική επικράτεια», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τόσο η Πράγα όσο και άλλες κυβερνήσεις κεντροευρωπαϊκών και ανατολικοευρωπαϊκών χωρών επικρίνουν έντονα το σχέδιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης των μεταναστών και των προσφύγων κρατώντας τα σύνορά τους κλειστά θεωρώντας την εθνική τους κυριαρχία μείζον ζήτημα, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου δεν υφίσταται θέμα εθνικής κυριαρχίας, με την πολιτική των ανοικτών συνόρων

Η τσεχική κυβέρνηση αντιτίθεται στο σύστημα ανακατανομής των αιτούντων άσυλο βάσει ποσοστώσεων, αν και δεν έχει μιμηθεί το παράδειγμα της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας, που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του. Στην Ουγγαρία επιπλέον θα διεξαχθεί στις 2 Οκτωβρίου ένα δημοψήφισμα για να ερωτηθούν οι πολίτες εάν αποδέχονται το ευρωπαϊκό σύστημα.

Δεν είναι σαφές εάν και πώς οι Βρυξέλλες μπορούν να αναγκάσουν κράτη να υποδεχθούν ξένους παρά τη θέλησή τους.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μποχούσλαβ Σομπότκα έχει συμφωνήσει στην υποδοχή 80 σύρων προσφύγων από έναν καταυλισμό στην Τουρκία, στην οποία αντιτίθεται κατηγορηματικά ο Ζέμαν.

Ο Σομπότκα ανέφερε σε μια συνέντευξή του που δημοσίευσε μια εφημερίδα την 30ή Ιουλίου ότι δεν είναι δυνατό η Πράγα να δεχθεί την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, αλλά η χρήση επιχειρημάτων περί «συλλογικής ευθύνης» και το «να λέγεται πως κάθε μουσουλμάνος είναι τρομοκράτης» δεν είναι τρόπος να αντιμετωπιστεί η απειλή.

Βάσει του ευρωπαϊκού συστήματος ποσοστώσεων, ως το 2017 η Τσεχία θα πρέπει να υποδεχθεί συνολικά 2.691 αιτούντες άσυλο.

Μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου CVVM η οποία διεξήχθη τον Μάιο κατέδειξε ότι το 61% των Τσέχων τάσσεται εναντίον της υποδοχής προσφύγων από εμπόλεμες χώρες, από 52% τον Οκτώβριο. Άλλο ένα 34% τάχθηκε υπέρ της άποψης πως η χώρα πρέπει να υποδεχθεί πρόσφυγες μόνο εάν επιστρέψουν στην πατρίδα τους στο εγγύς μέλλον.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου