Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Εύβοια: Τεράστια οικολογική καταστροφή άφησε πίσω της η φωτιά





Περισσότερα από 30.000 στρέμματα πευκοδάσους κάηκαν από τη φωτιά που επί τέσσερις μέρες έκαιγε στη βόρεια Εύβοια, γεγονός που συνιστά μια σοβαρή οικολογική καταστροφή.

Από το απόγευμα της Δευτέρας τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο το πύρινο μέτωπο στη Λίμνη της Εύβοιας, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατέβαλανολονύκτιες προσπάθειες προκειμένου να περιορίσουν και τα υπόλοιπα μέτωπα.









Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται και σήμερα Τρίτη σε επιφυλακή, καθώς είναι ορατός οφόβος των αναζωπυρώσεων. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι δυνάμεις που επιχειρούν την κατάσβεση της φωτιάς έχουν εστιάσει τις προσπάθειές τους στο πύρινο μέτωπο που βρίσκεται στη θέση Πευκελί κοντά στην Ιερά Μονή Γαλατάκη, το οποίο εξακολουθεί να μαίνεται.

Συγκεκριμένα, στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 74 ατόμων, 12 χωματουργικά μηχανήματα, 27 βυτιοφόρα ιδιωτών αλλά και των ΟΤΑ, ενώ ενεργή είναι και η παρουσία του Ελληνικού Στρατού, με 30 στρατιώτες.



Την ίδια στιγμή, από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τέσσερα αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, τα οποία προσπαθούν να περιορίσουν την έκταση της φωτιάς.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λίμνη Ευβοίας

Η περιοχή της Λίμνης Ευβοίας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να ενισχυθεί η παροχή άμεσης βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών από την πύρινη λαίλαπα.




Στην περιοχή μετέβη τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.«Από την πρώτη στιγμή που αναφέρθηκε η πυρκαγιά, από το πρώτο λεπτό, χρησιμοποιήθηκαν τα μέσα, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που βρίσκονταν στην Τανάγρα και στη συνέχεια στην Ελευσίνα. Ο κρατικός μηχανισμός είναι παρών σε αυτόν τον τόπο και όλοι οι τοπικοί φορείς μάς ευχαρίστησαν, όχι μόνο για τη διάθεση των μέσων αλλά και για την καλή οργάνωση και τον συντονισμό όλων των κρατικών φορέων και με τη σύζευξη και με τους άλλους τοπικούς φορείς περιφερειακούς και εθελοντές», ανέφερε ο κ. Τόσκας.


Η φωτιά στη λίμνη ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου και βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από τις κατοικίες του χωριού, ενώ οι δημοτικές Αρχές είχαν δώσει οδηγίες στους κατοίκους να είναι προετοιμασμένοι ακόμα και για το ενδεχόμενο εκκένωσης του χωριού. Μάλιστα, από το απόγευμα της Κυριακής στη Λίμνη είχε δέσει φέρι-μποτ από την Αιδηψό, προκειμένου να επιβιβαστούν οι κάτοικοι, αν χρειαζόταν.

Συμφέροντα πίσω από τη φωτιά «βλέπουν» οικολογικές οργανώσεις


Την ίδια ώρα, υπόνοιες για εμπρησμό άφησε μιλώντας στο CNN Greece η κ. Πόπη Τσιπτσή, αντιπρόεδρος της οικολογικής οργάνωσης Κireas.org που δραστηριοποιείται στην Εύβοια.


Όπως κατήγγειλε, υπάρχουν πληροφορίες ότι η φωτιά ξέσπασε ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία ενώ η έκταση που έχει καεί ήταν κατάφυτη από πεύκα. Η ίδια «βλέπει» πίσω από την εκδήλωση της πυρκαγιάς συμφέροντα υλοτόμων.


cnn.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου